DELEN

Pablo Emilio Escobar Gaviria, beter bekend als Pablo Escobar, is de grootste en bekendste drugsbaron in de geschiedenis. Het is moeilijk voor te stellen hoeveel kilo’s cocaïne deze Colombiaan heeft verhandeld in de jaren zeventig tot en met negentig. Hij zou tientallen miljoenen dollars per dag hebben verdiend aan de bergen coke. Inderdaad, per dag! Begin jaren negentig zit de politie hem op de hielen. Er is een alliantie tegen Pablo Escobar ontstaan. De drugsbaas, die zijn kartel in de Colombiaanse miljoenenstad Medellín leidde, wordt opgejaagd door de autoriteiten van dat land in samenwerking met de Drug Enforcement Administration (DEA), de Amerikaanse anti-drugseenheid.

Op 2 december 1993 komt dan ook eindelijk het moment waar de opsporingsdiensten zo lang naar hebben uitgekeken: Pablo Escobar wordt uitgeschakeld. Hij wordt doodgeschoten door leden van het Colombiaanse leger.

Een dag eerder vierde de drugsbaron nog zijn 44ste verjaardag. Tot zijn dood was hij de politie en justitie die op hem jaagden altijd te slim af. Hij wist voortdurend uit handen te blijven van de speurders die jacht op hem maakten.

Maar door een iets te lang telefoongesprek met z’n zoon wordt hij weer getraceerd. Politie en justitie krijgen hem in het vizier en het is te laat voor de cokebaron om te vluchten. ‘Don’ Pablo probeert nog wel te ontkomen, maar wordt op het dak van een huis geraakt door meerdere kogels.

Toegesnelde agenten van de DEA konden het niet laten om met de dode drugsbaas te poseren voor een fotograaf. Die beelden zijn de hele wereld overgegaan.

Criminelen op tafel

Tot zover is dit een bekend verhaal dat in vele boeken en documentaires is beschreven en verteld. Maar in al die verhalen is nooit precies duidelijk geworden wat er met het lichaam van Escobar is gebeurd, nadat hij werd gedood. De man die het lichaam van de gevreesde drugsbaas tot aan de begrafenis heeft verzorgd, heeft 27 jaar later voor het eerst zijn verhaal gedaan in de Colombiaanse media. Panorama legde contact met deze begrafenisondernemer – Omar Albeiro Carmona Ospina en kreeg de mogelijkheid om hem te spreken.

Omar Ospina is tegenwoordig journalist bij een lokale tv-zender, maar hij werkte in 1993 bij een van de grootste begrafenisondernemers in Medellín. Hij moest lichamen prepareren; toonbaar maken voor de familie, die hun geliefde moeten begraven. “Het was erg druk in die periode,” vertelt Ospina aan |Panorama. “Er was hier al jaren een drugsoorlog gaande, die veel slachtoffers eiste. De een na de andere dode werd bij ons binnengebracht. Ik had al veel criminelen op de tafel gehad, maar ook veel ‘gewone’ doden.”

Van Pablo Escobar had hij natuurlijk wel gehoord. De Colombiaanse drugsbaas domineert in die tijd ook het nieuws.

Ospina: “Toen ik hoorde dat hij was gepakt en doodgeschoten kon ik het eerst niet geloven. We kenden de familie Escobar best goed, want ze hadden een contract bij ons lopen. Meerdere familieleden zijn door ons verzorgd tot hun begrafenis.”

‘Pablo’s moeder was er vanaf de eerste minuut bij en heeft haar zoon geen seconde alleen gelaten. Ze bleef zelfs in die ruimte slapen’

Moeder Escobar

Om die reden is het ook logisch dat ook Pablo Escobar bij deze begrafenisonderneming wordt aangemeld na zijn dood. Het duurt dan ook niet lang of de moeder van de Colombiaanse drugsbaas belt met de werkgever van Omar Ospina. Ze zegt dat ze haar zoon moeten ‘opknappen’. Ospina krijgt de klus.

Mama Escobar in de lijkwagen. Omar Ospina stuurt.

“Die mensen hadden, zoals je vast zal begrijpen, totaal geen vertrouwen in de autoriteiten. Dat vertrouwen hadden ze nog wel in ons. Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet heb getwijfeld om het te doen. Het is onderdeel van mijn werk, maar ik was wel bang. Het was op dat moment toch de gevaarlijkste en meest gezochte crimineel.”

Ondanks dat het werk van Ospina voor hem niet speciaal meer is, is bij deze opdracht toch alles anders. Normaal wordt een lichaam naar de begrafenisonderneming gebracht en kunnen ze – een dode in hun eigen ruimte opmaken, aankleden en verder verzorgen, maar nu moet Omar Ospina naar het Forensisch Instituut Medicina Legal, waar de levenloze Escobar op hem ligt te wachten. Dat is te vergelijken met wat wij in Nederland kennen als het Nederlands Forensisch Instituut.

Het lichaam van Escobar mag dat gebouw niet verlaten. “Het pand was zwaar beveiligd en ik moest mijn werk doen onder toeziend oog van de politie en het Colombiaanse leger,” aldus Ospina. “En Pablo’s moeder natuurlijk. Zij was er vanaf de eerste minuut bij en heeft haar zoon geen seconde alleen gelaten. Ze bleef zelfs in die ruimte slapen.”

Fans op de stoep

Als Omar Ospina bij het Forensisch Instituut in Medellín arriveert, beseft hij ineens hoe belangrijk en speciaal deze klus gaat zijn. Ospina: “Straten waren afgezet en er stonden ontelbaar veel fans van Escobar buiten, die de naam van Pablo scandeerden en foto’s wilden nemen. Maar je zag ook meteen de keerzijde: gewapende politie en soldaten stonden klaar om in te grijpen mocht dat nodig zijn. Zij moesten zorgen voor onze veiligheid. Agenten van de Amerikaanse DEA waren ook aanwezig. Je voelde op dat moment de dreiging.

De lijkschouwing van de machtige drugsbaas.

Ik was zeker bang dat er een aanslag gepleegd zou worden.”

En die angst is niet helemaal ongegrond, want er komt al snel een nogal bedreigend telefoontje binnen bij de begrafenisonderneming van Ospina. De bellers zeggen dat ze bommen willen plaatsen bij de plek waar Escobar ligt en bij de werkgever van Ospina. “Die dreiging kwam van rivaliserende drugsbendes.”

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle.

 

Bron en media: Panorama.

Misdaad Overzicht is niet de eigenaar van de tekst en media.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here