DELEN

Bron en media: Panorama.

Uit de berichten komt een nieuw beeld van de persoon Nabil B., die in de samenwerking met het Openbaar Ministerie zoveel mogelijk probeert binnen te harken in ruil voor zijn getuigenis. In december 2017 schrijft hij naar één van zijn zussen dat er ‘geld, huizen en auto’s’ op het spel staan.

Op dat moment is B. van levensbelang voor het OM. De PGP-servers met de berichten van Ridouan Taghi en zijn consorten zijn op dat moment nog niet gekraakt en dus moet al het bewijs van hem komen. “Dit gaat de grootste zaak ooit worden qua liquidaties”, schrijft B. in een bericht dat eerder gepubliceerd werd door RTL Nieuws. “Mogen we dan ook het maximale eruit halen? Ja eerst 62828 jaar gaan discussiëren etc zodat iedereen hoofdpijn heeft. Wegtrappen en klaar? No way helemaal uitzuigen. Tot de laatste cent.”

PGP-berichten gekraakt

Niet veel later slaagt de politie erin om toegang te krijgen tot de server met alle versleutelde berichten. Zo krijgen ze een gigantische lading bewijs tegen alle verdachten in het Marengo-proces, wat de verklaring van B. in één klap minder waardevol maakt. “OM speelt ook vieze spelletjes”, reageert de kroongetuige daarop in een WhatsApp-bericht. “Zij willen Taghi. En doen er alles aan om dat via mij te doen. Had ze waar ik wou. Tot die server. Die heeft mij schaak gezet.”

“Zij willen Taghi. En doen er alles aan om dat via mij te doen.”

Het brengt B. meer in het nauw, maar toch blijft hij aansturen op grote financiële compensatie voor hem en zijn familie. “We gaan kijken wat we eruit kunnen halen. Auto van justitie. Als ik buiten hard verdiend wat ik moest verdienen had ik het ook geregeld”, appt hij naar zijn zus. “Als ik voor jou auto via justitie kan fixen doe ik dat. (…) Ik ga zorgen dat je alles krijgt. Dan kun je kiezen. Komen ze met shit? Dan lig ik krom. Maar ze gaan hun best doen. Ik weet dat. Maak je geen zorgen om geld. Ik ga dat regelen.”

Geen ‘modelgezin’

Uit de berichten blijkt ook dat het beeld van B. als ‘buitenbeentje’ in een Marokkaanse modelfamilie niet klopt. Ook andere gezinsleden hadden banden met de misdaadwereld. Zo appt B. over een broer die betrokken is bij een grote drugszaak in België en appt hij met zijn zus, wiens ex-man hopen cocaïne in huis had. “Of gewoon in Tanger coke onder je bank vinden”, appt zij, waar Nabil B. niet van opkijkt. “Heb ook wel eens 100 blokken in m’n zolder gehad”, antwoordt die.

Ook blijkt dat de kroongetuige het gevaar voor zijn eigen familie onderschatte. “Ik ben prio, niet jullie. Mij willen ze.” Uit andere berichten blijkt dat Nabil er geen problemen mee had dat de deal naar buiten werd gebracht, wat haaks staat op uitspraken die hij later deed in de rechtszaal.

Problemen in de gevangenis

Ook in de gevangenis laat de kroongetuige zich niet van zijn beste kant zien. Hij lijkt zich daar oppermachtig te voelen. “Heb directeur bij z’n ballen. Ik bepaal nu dingen hier. Hier heb ik letterlijk vijftien mensen in de hand. Schaken schaken schaken”, schrijft B.

Mensen die hem niet aanstaan, zoals een zekere vrouwelijke bewaker, krijgen de wind van voren. “Die veel probeerde om mij weg te krijgen. Ze heeft al pis gedronken”, laat B. weten. Volgens het AD doelt hij op een incident waarbij een bewaakster een bak koffie gaf die voor de helft uit urine bestond. “En met z’n alle kijken hoe ze drinkt. Hij wou haar ghb geven. Maar heb dat gestopt. Maar ze verdient het wel.”

“Heb directeur bij z’n ballen. Ik bepaal nu dingen hier. Hier heb ik letterlijk vijftien mensen in de hand. Schaken schaken schaken”

De berichten en het proces

Vandaag gaat het proces tegen Taghi en zijn medeverdachten weer van start. Het gaat om een regiezitting, waarin mogelijk nog meer berichten van B. geopenbaard zullen worden.

 

Lees verder op Panorama.
 
Bron en media: Panorama.
– Misdaad Overzicht is niet de eigenaar van de tekst en media, zie Panorama.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here