DELEN

Afgelopen december raakte een belangrijk bericht een beetje ondergesneeuwd door alle eindejaarsspecials en dubbelnummers. Dat was het bericht dat de legendarische crimineel Stanley Kai Esser op 1 december op maar liefst 76-jarige leeftijd was overleden. Maar liefst, omdat het heel weinig voorkomt dat een gangster van het kaliber Kai Esser zo oud wordt en bovendien een natuurlijke dood sterft. Maar wie was die Stanley Kai Esser dan? We kennen nu allemaal Stanley Hillis ondertussen wel, maar deze andere Stanley draaide misschien wel net zo lang mee in de vaderlandse onderwereld. De op Curaçao geboren Kai Esser was een pionier in de hasjhandel en deed zelfs zaken met Klaas Bruinsma. Hij was ook bevriend met de Volendamse hasjhandelaren die verantwoordelijk waren voor het laten zinken van de hasjkotter Lammie in 1974.

Algemeen wordt dit gezien als het eerste echte bewijs dat er op grote schaal hasj werd gehandeld. Toen justitie het transport van de Lammie in de smiezen had gekregen, werd de boot voor de Noord-Hollandse kust beschoten door de marine. De bemanning kreeg door dat het een heilloze missie zou worden en besloot de kotter Lammie te laten zinken. De marine haalde het schip weer naar boven en toen bleek het ruim gevuld te zijn met kilo’s hasj uit Libanon.

Maar Kai Esser mocht meer bekende namen uit het criminele milieu tot zijn kennissenkring rekenen. Zoals Johan ‘De Hakkelaar’ V. bijvoorbeeld en Henk Orlando Rommy, oftewel de Zwarte Cobra. Rommy is ook een oudgediende die momenteel een jarenlange gevangenisstraf uitzit in de Verenigde Staten. Johan V. draait al jaren mee in de Nederlandse onderwereld.

Kai Esser deed ook zaken met John Mieremet en Sam Klepper.

‘Hierna kon Klepper het niet meer over zijn hart verkrijgen om Kai Esser te vermoorden’

Die laatste heeft ooit eens op het punt gestaan om Kai Esser om te brengen, hoorde ik van een bron. “Klepper zat achter Kai Esser en wilde hem doodschieten. Maar op een bepaald moment voelt Kai Esser dat hij bekeken wordt en draait hij zich om naar Klepper. Als Kai Esser hem ziet, groet hij Klepper met zijn allerhartelijkste glimlach. Na het zien van die grote glimlach kon Klepper het niet meer over zijn hart verkrijgen om Kai Esser te vermoorden.”

Een letterlijk ontwapenende glimlach dus.

Toch is er wel ooit een aanslag gepleegd op Stanley Kai Esser. Dat was in 1984, volgens Crimesite na een conflict over hasjhandel met de Libanees Henie Shamel. Deze Shamel is weer samen met zijn vriendin Anne de Witte in 1993 vermoord in Antwerpen. Tijdens het passageproces zijn

Jesse R., Mohammed R. en Siegfried S. onder andere voor deze moord tot levenslang veroordeeld.

Stanley Kai Esser is in de loop van de tijd wat naar de achtergrond verdwenen. Hij speelde in de huidige generatie Nederlandse criminelen eigenlijk niet echt meer een rol van betekenis. Wat dat betreft zou je Kai Esser best een ‘geslaagde crimineel’ kunnen noemen. Hij zou zijn verdiende geld in Zwitserland hebben gestald en lekker via België uitgeweken zijn naar het Caribisch gebied en Mexico. Voor een deel zou dat ook uit lijfsbehoud zijn geweest, omdat hij volgens een andere criminele bron bij heel veel mensen nog in het krijt stond.

“Kai was een beetje een goochelaar. Iedereen kreeg geld van hem. Hij heeft veel mazzel gehad, maar zijn oog is er wel uitgeschoten.”

Een andere crimineel roemt zijn rol in het IRT-tijdperk, of eigenlijk daar net voor. “Voor het IRT-tijdperk kreeg hij al containers vol drugs binnen. Dat was via corrupte belastingmannen.”

Hoe het ook is: Stanley Kai Esser heeft geleefd en is niet meer. RIP.

 

Bron: Panorama.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here