DELEN

Van der Valk is eerder al opgeroepen door de recherche omdat hij een tijd contact heeft gehad met Delano R., hoofdverdachte in het grootschalige liquidatieproces Eris. De twee raakten met elkaar in gesprek toen Van der Valk bezig was met een documentaire over de Haagse straatbende Crips, waar later Caloh Wagoh uit voortkwam. Daarna werden er plannen gemaakt voor een nieuwe docu met Delano R. als presentator, maar daar kwam plotseling een einde aan.

R. werd namelijk opgepakt als hoofdverdachte in liquidatieproces Eris. Leden van motorclub Caloh Wagoh zouden vijf moorden hebben gepleegd en nog meer pogingen tot moord hebben gedaan. Volgens het OM was Delano R. daarin een sleutelfiguur, naast de vermeende opdrachtgever, Ridouan Taghi, die ook al hoofdverdachte is in het Marengo-proces.

Getuigen

En nu moet Van der Valk dus met de politie komen praten, maar dat bevalt hem niet. Als hij moet getuigen, dan wordt er misschien gedacht dat hij over zijn bronnen gaat praten. Bronnen die hij juist beloofd had te beschermen. Een getuigenis afleggen zou dus een levensgevaarlijke actie zijn voor Van der Valk.

Ook journalistenbond NVJ is verbaasd over het besluit van de rechtbank. “Je moet journalisten niet in deze situatie willen brengen, het kan gevaarlijke situaties opleveren. De journalistiek heeft een onafhankelijke rol”, sprak algemeen secretaris Thomas Bruning.

Toch lijkt het erop dat Van der Valk gewoon voor de rechtbank moet verschijnen. In 2020 werd hij al opgeroepen door de recherche, maar toen hoefde de documentairemaker niet te verschijnen. Nu is dat dan toch het geval, want zijn naam staat in het dossier, dus het OM geeft aan dat hij gehoord moet worden.

 

Bron: Panorama.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here