DELEN

De politie heeft dinsdag een 25-jarige man uit Den Bosch gearresteerd die vermoedelijk tientallen klanten van een postorderbedrijf dupeerde door op hun naam goederen te bestellen. Die spullen verkocht hij daarna snel weer door. Hij hackte accounts van klanten van het bedrijf.

40 slachtoffers

Het cybercrimeteam van de politie-enheid Noord-Holland deed sinds het najaar van 2017 onderzoek nadat gedupeerden zich meldden bij de politie. De slachtoffers kregen rekeningen van een postorderbedrijf voor goederen die zij nooit hadden besteld. Het ging onder meer om mobiele telefoons, televisies en andere dure elektronische apparaten. De politie heeft nu ruim 40 slachtoffers in beeld, die gemiddeld voor 1.000 euro zijn benadeeld. De verwachting is dat het aantal gedupeerden nog verder zal oplopen.

Bezorgpunten

De politie begon een onderzoek en ontdekte dat een hacker zich toegang had verschaft tot accounts van de slachtoffers bij het postorderbedrijf. De hacker liet de goederen vervolgens afleveren bij bezorgpunten door het hele land. Daar haalden een handlanger de pakketjes op. De politie zegt een tweede verdachte in beeld te hebben maar die is nog niet aangehouden. Volgens de politie werd bij bezorgpunten vaak de identiteit van de afhaler niet goed gecontroleerd.

De goederen verkocht de hacker daarna zo snel mogelijk aan tweedehands winkels voor zeer lage prijzen, aldus de politie. De politie doet ook nog onderzoek naar personen die zich schuldig hebben gemaakt aan heling.

Het cybercrimeteam wist uiteindelijk de identiteit van de hacker te achterhalen.

Hij wordt verdacht van oplichting en computervredebreuk. De politie doorzocht locaties in Den Bosch en Rotterdam. Hier namen politiemensen computers en tientallen simkaartjes in beslag.

De politie doet ook nog onderzoek naar de vraag hoe de accounts zijn gehackt. Volgens de politie gebruiken mensen heel vaak hetzelfde wachtwoord voor tal van sites. Dat is onveilig.

 

 

Bron: CrimeSite. https://www.crimesite.nl/hacker-maakte-winst-op-postorderbedrijf/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here