DELEN

De uitkomst van het interne onderzoek door de afdeling Veiligheid, Integriteit en Klachten van de politie en de Commissie Geweldsaanwending is dat er geen onnodig geweld is gebruikt door de agenten die hond Tommy onder controle wilden houden. De hond zou tweemaal een agent hebben gebeten. Ook bleken de beelden die door de eigenares van de hond naar buiten zijn gebracht niet volledig. Toen de politie uiteindelijk alle beelden in handen kreeg bleken deze overeen te komen met de verklaringen van de betrokken agenten.

Langdurig conflict

Hond Tommy, een staffordshire terriër, raakte ernstig gewond toen hij meermaals getaserd werd door de politie tijdens een politieactie bij de woning van de eigenaresse van de hond, Vivian Damsté, in Duiven. Hierbij raakte een van de pijltjes van de taser ook zijn oog waardoor deze moest worden verwijderd. Daarnaast miste de hond enkele tanden. Volgens de eigenaresse van de hond volgde de politieactie nadat er een valse aangifte was gedaan door de ex-vriend van haar stiefdochter Cheyenne. Uit een door ons ingezien proces verbaal blijkt echter dat er al langdurig een conflict aan de gang was tussen de stiefdochter van de eigenares van hond Tommy en diens ex-vriend.

Bedreiging

Deze ex-vriend is woonachtig in Zevenaar. Op de avond van 8 februari was hij met zijn nieuwe vriendin op stap geweest in Arnhem. Daar kwam hij de nieuwe partner tegen van zijn ex-vriendin Cheyenne. Deze zou zich vervolgens provocerend tegenover de ex-vriend hebben gedragen terwijl hij zichzelf filmde. Hierbij zou hij onder andere hebben gezegd: “Neem je AK mee deze kant op om te laten zien wie we zijn.” De ex-vriend keerde later die nacht met zijn vriendin en een vriend terug naar zijn woning in Zevenaar. Eenmaal thuis verscheen de nieuwe vriend van Cheyenne ineens aan de deur met bij zich een stafford en iets in zijn hand. Een vriend van de bewoner deed de deur open en meende dat hij bij de nieuwe vriend, die bekend staat als vuurwapengevaarlijk, een vuurwapen in zijn hand zag. Hierop gooide hij de deur snel dicht. De ex-vriend van Cheyenne is vervolgens samen met zijn vriend bewapend met honkbalknuppels naar buiten gerend. De man bleek toen al te zijn weggevlucht. Vervolgens heeft zijn vriendin de politie gewaarschuwd.

Vuurwapen

Het tafereel is gefilmd door bewakingscamera’s aan de woning in Zevenaar. Een van de agenten heeft ter plaatse de bewakingsbeelden bekeken. Hierop zag hij inderdaad de nieuwe vriend aan de deur verschijnen met bij zich een grote hond en in zijn andere hand een zilverkleurig voorwerp, lijkend op een vuurwapen. Deze informatie werd via de portofoon gedeeld. Op de beelden was ook te zien dat de man rond 01.46 uur vertrok in een Renault Clio. De politie is vervolgens naar de woning van Vivian Damsté en Cheyenne in Duiven gegaan. Tijdens het latere onderzoek zijn de beelden nogmaals bekeken, ditmaal op een groot beeldscherm. Hieruit bleek dat de man een mobiele telefoon vasthield in plaats van een vuurwapen.

Renault Clio

Voor de woning stond de betreffende Renault Clio, met achterin een grote hond. De woning is hierop omsingeld in afwachting van de komst van het arrestatieteam. Om 02.20 uur komen er een dan nog onbekende man en vrouw uit de woning gelopen met een hond. Het blijken Cheyenne en haar vriend te zijn. De man die eerder aan de deur stond bij de woning in Zevenaar. De agenten hebben de twee onder schot gehouden en vervolgens in een politievoertuig geplaatst. In het proces verbaal is te lezen dat hond Tommy door het arrestatieteam is getaserd nadat hij een politieagent zou hebben aangevallen. Vervolgens is de hond overgebracht naar een dierenarts.

De nieuwe vriend van Cheyenne is vervolgens aangehouden. Hierbij zou hij volgens agenten hebben geroepen dat hij de ex-vriend door zijn kop zou schieten. Later ontkent hij dit. In de woning in Duiven worden drie vuurwapens gevonden. Hiervoor heeft de partner van de eigenares van hond Tommy echter een vergunning. Ook worden er drugs in de woning gevonden, deze zijn vernietigd.

Onderzoek

In juni maakt de eigenares van hond Tommy de beelden openbaar middels een korte documentaire. De dierenarts die hond Tommy heeft behandeld zegt nog nooit een hond te hebben gezien die er zo slecht aan toe is. Vivian Damsté en haar stiefdochter Cheyenne starten vervolgens ook een petitie om de betrokken agenten ontslagen te krijgen. Hoofd Dienst Speciale Interventies, Remmert Heuff, start na het zien van de beelden een intern onderzoek. Ook de Commissie Geweldsaanwending doet onderzoek naar de mishandeling van de hond. De conclusie van beide onderzoeken is dat de leden van het arrestatieteam bij het onder controle krijgen van hond Tommy geen buitensporig of onnodig geweld hebben gebruikt.

Agressief

Uit het onderzoek blijkt dat toen de twee personen met hond Tommy uit de woning kwamen hen is verzocht in een politievoertuig plaats te nemen. Hierbij zou de hond zich al agressief hebben gedragen. Toen de agenten de hond wilde overnemen werd hun verteld dat de hond niet door anderen te benaderen was. Hierop is door de persoon zelf de hond aan een boom vastgebonden. Hond Tommy was kort aangelijnd met een metalen slipketting rond de hals en daaraan een lange uitloopriem met een rem.

Gebeten

Op het moment dat het arrestatieteam bezig was de actie in de woning af te ronden, wist de hond uit te vallen naar een passerende politieagent die op een veilig geachte afstand langs het dier liep. Een lid van het arrestatieteam zag de aanval van de hond en dacht dat het dier was losgebroken. Daarop kwam hij zijn collega te hulp en gebruikte hij zijn taser om het gevaar af te wenden. Ook een toegesnelde hondengeleider van het arrestatieteam gebruikte zijn taser. De leden van het arrestatieteam wilden het dier muilkorven om de dreiging definitief af te wenden. Ze besloten het dier te taseren en daarna met een schild tegen de grond te drukken, om het vervolgens te kunnen muilkorven. Omdat de hond zich op enig moment wist los te wrikken en een lid van het arrestatieteam beet, werd het dier opnieuw getaserd.

Muilkorf

Daarna is het dier weer met het schild tegen de grond gedrukt en kon de muilkorf worden aangebracht. Pas toen de hond gemuilkorfd was, bleek dat de politiemensen ten onrechte in de veronderstelling waren dat het dier was losgebroken. De rem van de uitloopriem was door onbekende oorzaak losgegaan, waardoor het dier veel meer bewegingsvrijheid kreeg en naar de langslopende politieman kon uitvallen. Zij zagen ook dat de riem van de hond slap op de grond lag. In het donker en in de hectiek van het moment hebben de politiemensen niet opgemerkt dat het uiteinde van de riem nog altijd aan de boom vastzat.

Verwondingen

Omdat de gemuilkorfde hond zichtbaar medische verzorging nodig had, is hij door de politie naar een dierenarts gebracht. Daar bleek de hond verschillende verwondingen te hebben. Een van de pijltjes waarmee de stroomdraden van de taser in het lichaam worden geschoten, was per ongeluk in een oog van de hond terecht gekomen. de beschadigingen aan het gebit zouden mogelijk zijn veroorzaakt doordat hond Tommy hard op zijn metalen ketting heeft gebeten door spiersamentrekkingen als gevolg van de taser. Een andere mogelijkheid is dat de schade aan het gebit is ontstaan tijdens het verwijderen van de metalen ketting uit de bek van de hond.

Verklaring

Na het naar buiten brengen van de beelden spraken de betrokken politieagenten met klem tegen dat zij de hond bewust letsel hebben toegebracht of mishandelden. Zij hebben juist geprobeerd het dier dat zeer agressief en sterk is, met zo min mogelijk geweld en letsel onder controle te krijgen. Toen de hond eenmaal onder controle was, brachten zij het dier direct naar een dierenarts.

Ontbrekende beelden

De video die in eerste instantie door de eigenares van hond Tommy naar buiten is gebracht bleek niet volledig te zijn. Pas nadat de politie na meerdere verzoeken ook de andere beelden in handen kreeg bleek dat deze overeenkomen met de verklaring van de betrokken agenten. Op basis van alle beelden en getuigenverklaringen is nu geconcludeerd dat de betrokken agenten niet verwijtbaar handelden.  De hond leek losgebroken. Daarom mochten zij er vanuit gaan dat het dier een reële bedreiging vormde en was het geoorloofd om de dreiging af te wenden en het dier onder controle te brengen.

Beschuldigingen

Diensthoofd DSI Remmert Heuff hekelt de beschuldigingen die na het incident in de richting van de politie zijn geuit, onder andere op social media. “Politiemensen zouden de hond bewust verwondingen hebben toegebracht. Bijvoorbeeld door doelbewust tanden te hebben uitgetrokken. Dat is absurd. Daar is ook geen enkele aanwijzing voor gevonden. Hoewel de hond een ernstig gevaar leek te vormen, hebben de betrokken politiemensen zich voortdurend om zijn welzijn bekommerd. Het is wrang dat zij door sommige mensen zijn weggezet als dierenmishandelaars. Dat zijn ze niet.” Ondanks de uitkomsten van de twee onderzoeken, zegt Heuff, blijft het triest dat een dier gewond is geraakt. “De hond heeft blijvend letsel opgelopen en dat is verdrietig. De leden van het arrestatieteam hebben nooit die intentie gehad. Het incident heeft ook hen niet onberoerd gelaten.”

De advocaat van de familie Damsté heeft eerder al tegenover De Gelderlander verklaard dat de politie inmiddels een groot gedeelte of zelfs de gehele rekening van de dierenarts zou hebben betaald.

Lees ook: Video: Aan boom vastgebonden hond Tommy door politie ernstig mishandeld

 

Bron: Boevennieuws.pro.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here