DELEN

Bron en media: Boevennieuws.pro.

 

De 41-jarige Heleen J. is vandaag in hoger beroep alsnog veroordeeld voor doodslag op haar 8-jarige dochter Sharleyne. Het 8-jarige meisje viel in de nacht van 7 op 8 juni 2015 van de tiende verdieping van flat De Arend in Hoogeveen. De vrouw werd eerder vrijgesproken, maar moet nu alsnog bijna tien jaar de cel in. de straf is bijna gelijk aan de geëiste tien jaar door het openbaar ministerie.

Doodslag Sharleyne

Lange tijd was het onduidelijk wat er precies was gebeurd die fatale nacht. Zeker is dat Sharleyne rond 02.00 uur vanaf de tiende verdieping omlaag is gevallen. Heleen J. was die nacht dronken, zoals ze wel vaker was. Direct na de val gedroeg Heleen J. zich verdacht. Ze zagen haar over de reling kijken en kregen zelfs de indruk dat ze zelf mogelijk ook wilde springen. In plaats daarvan liep ze naar een vriend op de tweede verdieping van de flat, haalde daar bier uit de koelkast en liep vervolgens naar onder rechtstreeks naar haar auto. Naar haar dochter die dood onderaan de flat lag keek ze niet om. De vrouw werd ter plaatse gearresteerd maar beriep zich tijdens verhoren op haar zwijgrecht. Heleen J. en haar dochter waren bekend bij Jeugdzorg omdat de vrouw het meisje zou verwaarlozen.

Artikel 12

In eerste instantie werd de vrouw uiteindelijk niet vervolgd. Maar de vader van Sharleyne legde zich niet bij die beslissing neer. Bij het gerechtshof in Leeuwarden probeerde hij middels een artikel 12 procedure om het onderzoek alsnog te heropenen. Het gerechtshof besliste dat de moeder inderdaad moest worden vervolgd.

Vrijspraak

In eerste aanleg werd de vrouw echter vrijgesproken. Volgens de rechtbank kon niet worden uitgesloten dat Sharleyne mogelijk aan het slaapwandelen was, of zelfs zelfmoord zou hebben gepleegd. In hoger beroep worden die mogelijkheden echter aan de kant geschoven. Er was geen eerdere informatie bekend dat Sharleyne ooit zou hebben geslaapwandeld, en een zelfmoord op 8-jarige leeftijd komt vrijwel nooit voor. Daarnaast schort er volgens het gerechtshof nogal wat aan de verklaringen van Heleen J. Die zij later alsnog heeft afgelegd. Volgens de moeder van Sharleyne sliep ze die nacht en werd ze wakker door de wind van een open raam. Toen ze vervolgens over de reling keek zag ze haar dochter onder aan de flat liggen. Vanaf dat punt kan ze zich ineens niks meer herinneren.

Verklaring bovenbuurman

Het is echter onwaarschijnlijk dat de vrouw inderdaad lag te slapen. Een bovenbuurman heeft haar namelijk vlak voor de fatale val nog met Sharleyne horen praten. Ook hadden moeder en dochter eerder op de avond nog ruzie gehad. Daarnaast verklaarde Heleen J. wisselend over een briefje dat werd gevonden geschreven door Sharleyne. Op het briefje stond “Mama, ik haat je”, geschreven door Sharleyne.

De verklaringen van de bovenbuurman zijn in eerste aanleg niet gebruikt. Tijden het hoger beroep heeft het hof de betrouwbaarheid van de door de bovenbuurman afgelegde verklaringen door een deskundige laten onderzoeken. Door de deskundige zijn de verklaringen aangemerkt als ‘in aanzienlijke mate betrouwbaar’. Ook vinden de verklaringen steun in andere bewijsmiddelen. Mede op grond van deze getuigenverklaringen, bezien in samenhang met andere bewijsmiddelen, komt het hof tot een bewezenverklaring.

Veroordeling doodslag

Heleen J. haar dochter het recht op het leven ontnomen. Naar het oordeel van het hof is een gevangenisstraf van 10 jaar een passende straf. Deze straf wordt gematigd met 3 maanden omdat de procedure in hoger beroep, mede door coronaperikelen, relatief lang heeft geduurd. Het hof verleent daarnaast een bevel gevangenneming. Dit betekent dat verdachte direct gearresteerd kan worden.

Lees ook: Moeder Sharleyne Remouchamps alsnog opgepakt

Sharleyne is door een misdrijf om het leven gekomen

Moeder van Sharleyne moet van gerechtshof toch vervolgd worden

 

Bron en media: Boevennieuws.pro.

Misdaad Overzicht is niet de eigenaar van de tekst en media.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here