DELEN

Onlangs hebben twee getuigen verklaard dat Benaouf een valse verklaring heeft afgelegd in de Staatsliedenbuurt-zaak. Benaouf zou volgens deze getuigen met zijn verklaring van Anouar een kroongetuige willen maken om achter de echte daders te komen.

Volgens justitie is dat onzin. Benaouf zou namelijk al op de avond van de schietpartij Anouar B. hebben genoemd, waardoor het onwaarschijnlijk is dat er sprake is van een strategie. Dit is opmerkelijk omdat er al jaren geluiden uit het kamp Benaouf klinken die beweren dat Benaouf in de eerste dagen inderdaad wel dacht dat Popeye en Dani in de Audi zaten. Beide namen heeft Benaouf op de avond van de schietpartij genoemd. Dani is daarna nooit meer aangewezen door Benaouf, terwijl hij wel werd genoemd op de avond van de schietpartij. Bij Anouar is dat anders. Benaouf bleef volhouden dat Anouar in de Audi zat. Er gaan geluiden uit Benaoufs eigen kamp dat Benaouf de Audi in verband bracht met personen uit het kamp Anouar B. en daarom is blijven volhouden dat Anouar de schutter is geweest, ondanks dat hij hem nooit heeft herkend. De Audi was sinds oktober 2012 bij meerdere criminelen uit Amsterdam-West als “werkauto” in gebruik.

Al vlak na de schietpartij ging het verhaal rond dat Benaouf midden januari 2013 samen met leden uit zijn groep in België, waar Benaouf ondergedoken zat, samen is gekomen om een strategische verklaring voor te bereiden. Goed ingevoerde bronnen meldden aan Primecrime dat Benaouf op Google Streetview de buurt moest leren kennen en aantekeningen moest maken. Er werd aan tafel bepaald welke personen hij moest belasten en welke personen hij juist moest ontlasten. De groep zag dit als een grote kans om personen tactisch uit te schakelen, omdat de politie in die periode druk opzoek was naar Benaouf om zijn verhaal aan te horen.

Ook Google streetview nekt verklaring Benaouf

Wat meerdere medegevangenen en andere bronnen al lange tijd beweren, lijkt nu ook technisch te worden ondersteund door Google streetview. In de periode dat Benaouf zijn verklaring zou hebben voorbereid, was er namelijk geen recente versie van de Staatsliedenbuurt. Wat Benaouf niet wist, was dat de streetview-uitdraai die hij gebruikte om de buurt te leren kennen en waarop hij zijn aantekeningen had staan om zijn verklaring af te leggen een verouderde versie van streetview was. Benaouf heeft de Staatsliedenbuurt moeten onthouden zoals die in 2008 was, niet zoals hij werkelijk uit eigen waarneming had vernomen.

Tijdens een verhoor in mei 2016 bij het hof dacht Benaouf zijn verklaring juist sterker te maken door details over de buurt te noemen zoals hij zich nog meent te kunnen herinneren. Benaouf werd ondervraagd en merkte op dat de parkeerplaats nu anders is dan op de avond van de schietpartij. Volgens Benaouf bood de parkeerplaats op de bewuste avond ruimte aan voor twee auto’s, terwijl hij op het beeld ziet dat er maar ruimte is voor één auto. Deze opmerkelijke opmerking lijkt te bevestigen dat Benaouf inderdaad een uitdraai van streetview heeft gekregen met daarop “poppetjes” getekend van personen die hij moest belasten, zoals nu ook steeds meer personen uit zijn eigen kamp beweren.

Opmerkelijk is dat ook de advocaat-generaal niet ingrijpt. Uit ingestuurde stukken uit het dossier blijkt uit politiefoto’s die vlak na de schietpartij zijn genomen, dat de parkeerplaats in tegenstelling tot wat Benaouf beweert, geen ruimte bood aan twee auto’s. Benaouf kon dit dus nooit echt hebben waargenomen.

Ook staat het vast dat in de periode dat Benaouf zijn verklaring zou hebben voorbereid met notities en schetsen op een uitdraai van streetview, er alleen een versie van streetview beschikbaar was waarop een parkeerplaats te zien was die ruimte bood aan twee auto’s. Dit bevestigt het verhaal van medegevangenen en goed ingevoerde bronnen, dat Benaouf vals heeft verklaard om strategisch personen uit te schakelen.

De parkeerplaats op Google streetview werd pas in mei 2014 upgedate, lang nadat Benaouf zijn verklaringen had voorbereid en afgelegd. Benaouf heeft moeten oefenen met de destijds beschikbare versie, een beeld uit 2008. Deze versie zou Benaouf altijd moeten onthouden voor toekomstige verhoren. In de periode dat Benaouf zijn verklaring zou hebben voorbereid (januari 2013) was alleen onderstaande verouderde versie uit 2008 van de Staatsliedenbuurt te zien op streetview. Op deze onderstaande oude versie is de parkeerplaats inderdaad groter zoals Benaouf heeft verklaard, maar zo was de situatie niet eind 2012, toen de schietpartij plaatsvond.

Op onderstaande afbeelding is te zien dat er een groot gat is tussen 2008 en 2014. In mei 2014 is Google streetview pas upgedate naar de versie zoals het was op de bewuste avond, namelijk een parkeerplaats die ruimte biedt aan één auto. Ook opmerkelijk is dat Benaouf verklaarde dat de Audi ter hoogte van de achterste geparkeerde auto stopte, terwijl er nooit sprake was van een voorste en achterste geparkeerde auto. De parkeerplaats bood namelijk toen ook al ruimte aan voor slechts één auto en er was maar één auto geparkeerd.

Alles wijst er steeds meer op dat Benaouf inderdaad een valse verklaring heeft afgelegd als getuige in de Staatsliedenbuurt-zaak. Hoewel dit niet hoeft te betekenen dat Anouar B. niet de schutter was geweest.

Streetview links:

Streetview uit 2008

Streetview recente versie

 

Bron: PrimeCrime.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here