DELEN

De Amsterdamse nieuwszender AT5 meldt dat het Amsterdamse W Hotel aan de Spuistraat drie portiers heeft ontslagen omdat ze op hotelkamers cocaïne verkochten aan gasten. Door een undercoveroperatie van de politie werden de portiers ontmaskerd. Zo zou het hotelmanagement signalen hebben ontvangen dat bij de portiers drugs als cocaïne en xtc kon worden besteld.

In mei begon de operatie in samenwerking met het vijfsterrenhotel. Twee agenten die zich voordeden als bezoekers betrokken een kamer met zicht op de hoofdingang zodat ze de portiers de hele dag in de gaten konden houden. Ook konden ze via een computer mee kijken met alle beveiligingscamera’s en luisterden ze via een portofoon mee met het hotelpersoneel. Na vijf dagen observatie ging de politie ruim twee maanden later over tot een pseudokoop van drugs bij drie verschillende portiers.

De drugs werden gekocht in het kader van ‘pseudo-dienstverlening’. Dat betekent dat je als politie – in het belang van het onderzoek – goederen of diensten van een verdachte mag afnemen. Het is een bijzondere opsporingsbevoegdheid die overigens wel vaker wordt ingezet. In dit geval hebben agenten zich dus voorgedaan als bezoekers van het W Hotel, om zo in contact te komen met de drie portiers.

De advocaten van de drie portiers vinden dat de agenten ‘zeer provocatief en sturend’ hebben opgetreden. ‘Uit het dossier blijkt dat zij er bij de verdachten net zo lang op hebben aangedrongen tot hen daadwerkelijk drugs werden geleverd’, stelt Vito Shukrula, die één van de portiers verdedigt. ‘Mogelijk is de politie te ver gegaan, omdat zij hierdoor de verdachten hebben uitgelokt tot het verkopen van drugs terwijl ze helemaal niet de intentie hadden.’

 

Bron: PrimeCrime.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here