DELEN

Het is een mooie herfstdag in oktober 2018 als in het gerechtshof van Arnhem de inleidende zitting plaatsvindt over de dood van de 58-jarige Ton Kuijf in de beruchte ‘Chaletmoordzaak’. Eenmaal binnen in het gerechtshof schiet ik nog snel de toiletten binnen. In de piepkleine ruimte loop ik bijna op tegen een keurige dame met grijs kapsel, gestoken in een zwart-wit geruite mantel en vrolijke sjaal. Ze staat voor het fonteintje haar handen te wassen. Ze kijkt op zodra ik binnenkom.

Ik vraag spontaan of zij van slachtofferhulp is. De vrouw kijkt me recht in de ogen, aarzelt een moment en schudt dan haar hoofd. “Nee, ik ben de weduwe,” zegt ze met zachte stem. Ik realiseer me dat ik naast mevrouw Kuijf sta. Iets in haar blik houdt me tegen vragen te stellen. Ik kan niet anders dan alleen mijn hand even op haar schouder te leggen en haar sterkte wensen.

Even later zie ik haar achterin de Leigraafzaal naast iemand van slachtofferhulp zitten. Voorin de zaal zit hoofdverdachte Janet S. helemaal in het zwart. Ze heeft het donkerblonde haar strak achterover gekamd in een paardenstaart. De jonge vrouw luistert geconcentreerd en nipt zo nu en dan van haar bekertje water.

Beide dames horen de officier van justitie tegen de rechters zeggen:

“Mevrouw is tot twee keer toe veroordeeld voor een levensdelict. Dat mag niet nog eens gebeuren.”

Het snelle leven

Janet S. wordt op 28 september 1985 geboren in de middeleeuwse Hanzestad Kampen. Al op jonge leeftijd mishandelt ze een klasgenootje en steelt ze thuis geld en spullen. Gedurende haar tienerjaren begeeft ze zich steeds vaker op het criminele pad, zo is te lezen in het verslag van een later opgesteld psychologisch onderzoek. Janet groeit op tot een boomlange, mooie vrouw die van het snelle leven houdt onder het motto: ‘Het leven kan achterwaarts begrepen worden, maar moet voorwaarts worden geleefd.’ Naast het snelle leven en stampen op deephouse begeleidt ze volwassenen die complexe zorg nodig hebben.

Op 28 december 2003 gaat de dan 18-jarige Janet een avondje stappen in Den Haag met haar leeftijdsgenoot en vriendin Sabuna C. Een stoer liefdesstel: Janet is karatekampioen en Sabuna freefighter. In het oosters eetcafé El Basha aan Laan 8 lopen ze de kleine en illegale Algerijn Hachmi Dani tegen het lijf. Om indruk op de knappe meiden te maken, pronkt hij met zijn geld. En dat lijkt te werken. De twee jonge vrouwen gaan met de niet meer zo nuchtere Dani mee naar huis.

In zijn Haagse woninkje aan de Marktweg raakt de Algerijn nog meer beneveld door coke en drank.

Bloed naast de bank

Dani haalt zich van alles in het hoofd en toont bijzondere interesse voor Janet. De aantrekkingskracht  is niet wederzijds en er ontstaat een worsteling die al vrij snel uit de hand loopt. De vriendin van Janet slaat de man met een wodkafles op het hoofd. Om zich te verdedigen pakt de kleine Algerijn een mes. Een tweede mes komt in handen van de meiden.

Het interieur van het chalet na de moord.

De toedracht is niet helemaal duidelijk, maar dat ze hem een paar keer in zijn lichaam steken, staat vast. En dat ze daarbij vitale delen raken eveneens. Janet komt ook niet ongeschonden uit de strijd en verwondt haar hand. Om te voorkomen dat de benevelde Dani achter hen aankomt, knopen ze zijn benen vast met veters. De zwaargewonde Dani kan weinig meer uitrichten en het tweetal verlaat de woning, maar eerst maken ze hem zijn telefoon en duizenden euro’s afhandig. Ze doen de deur van de woning aan de buitenkant op slot en lopen koelbloedig de trap af. Pas dagen later wordt Hachmi Dani dood gevonden in zijn woning, in een plas bloed naast de bank. De politie luistert daarna gesprekken af die op zijn gestolen mobiele telefoon worden gevoerd en die leiden tot de aanhouding van Janet en Sabuna. Eenmaal voor de rechter gaan de stoere meiden op de kleinemeisjestour. Ze waren doodsbang om verkracht te worden en beroepen zich op noodweer, maar dat wordt zowel in eerste aanleg als in hoger beroep afgewezen. Een psychologische rapportage omschrijft Janet als iemand met een persoonlijkheidsstoornis met antisociale en borderline kenmerken. Janet, die ook al door het Pieter Baan Centrum als verminderd toerekeningsvatbaar was omschreven, betuigt spijt en krijgt in februari 2006 in hoger beroep vier jaar cel voor het medeplegen van doodslag en diefstal. Sabuna C. krijgt dezelfde straf.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle.

 

Bron en media: Panorama.

Misdaad Overzicht is niet de eigenaar van de tekst en media.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here