DELEN

Criminelen zijn overgestapt naar de berichtendienst Telegram om zo hun handel in drugs, wapens en vals geld voort te kunnen zetten. De verschuiving heeft te maken met het feit dat een aantal illegale marktplaatsen werden opgerold op het Darknet.

Via de app Telegram waarmee versleuteld berichten worden verstuurd, wordt volop clandestiene handelswaar aangeboden. Te denken valt dan aan valse biljetten van 50 en 20 euro, stroomstootwapens en pistolen. Maar ook cocaïne, xtc-pillen en sets om een wietkwekerij te beginnen worden aangeboden.

De spullen worden via anonieme accounts aangeboden. De vraag blijft wel altijd of spullen daadwerkelijk geleverd worden. Net als op het Darknet is een deel van de aanbieders uit op geld, maar leveren ze de spullen vervolgens niet. Zo probeerde eerder een journalist van de KRO een Kalasjnikov te kopen via Darknet. Hij was zijn geld kwijt, maar het wapen kwam niet.

Criminelen vinden Telegram interessant omdat de berichten die worden verstuurd versleuteld zijn. Ook heeft Telegram vooralsnog geen gegevens verstrekt aan opsporingsdiensten. Criminelen wanen zich daardoor nog veiliger.

 

Bron: PrimeCrime.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here