DELEN

“Er is er maar één schuldig en dat ben ik.” Het heeft zo’n drie jaar geduurd voordat het hoge woord eruit is. Al die tijd heeft Peter Madsen zich in allerlei bochten gewrongen. De rechter wist zeker dat hij de moordenaar was van Kim Wall en veroordeelde Madsen al tot een levenslange celstraf, maar de Deense uitvinder bleef vrijpleitende theorieën verspreiden. Tot hij in de zomer van 2020 in een documentaire eindelijk zijn verantwoordelijkheid neemt. “Ja,” antwoordt hij op de vraag of hij de Zweedse journaliste heeft vermoord.

Een raket in de schuur

Terug naar augustus 2017. Madsen is een uitvinder en visionair. Hij bezit een zelfgebouwde onderzeeboot, de UC3 Nautilus. “Het is de grootste onderzeeër ooit die in eigen beheer werd gebouwd,” zegt hij trots bij de presentatie in 2008.

Als kind is hij geobsedeerd door de ruimtevaart. Hij is nog een puber als hij binnenloopt bij de Deense ruimtevaartorganisatie. “Twee uur lang sprak ik met een ingenieur over een hoge concentratie waterstofperoxide. Ik kreeg zoveel informatie, hij had niet door dat ik pas 15 jaar was,” vertelde hij in het boek Raket-Madsen. In de schoolpauzes praat hij liever met zijn docenten natuur- en scheikunde over raketvloeistoffen dan met zijn klasgenoten. Als tiener lanceert hij al raketten. De eerste twee pogingen mislukken, maar drie keer is scheepsrecht. Zijn raket bereikt een hoogte van 330 meter voor die veilig landt op een grasveld achter zijn school. Hij is dan nog altijd pas 15 jaar. Madsen wordt al snel een lokale beroemdheid, geroemd om zijn uitvindingen en innovaties. De duikboot de Nautilus is dan het hoogtepunt van zijn carrière, maar nu wil hij de lucht weer in. Met Kristian von Bengtson, voormalig ontwerper bij NASA, werkt hij in een schuur in Kopenhagen aan een raket. Het doel is om mensen ermee rond te laten vliegen door de ruimte. “Peter heeft eenvoudige oplossingen gevonden voor grote problemen en werd zelfs een inspiratie voor professionele raketingenieurs over de hele wereld,” zegt zijn biograaf Thomas Djursing in 2017. “Een toegewijd persoon die volledig geobsedeerd is door onmogelijke projecten. Of het nou gaat om onderzeeërs bouwen of een raket, Madsen had er alles voor over om zijn doel te bereiken.”

De raket is dan nog niet voltooid, want Madsen krijgt ruzie met zijn kompaan en stapt in 2014 uit het project. Desalniettemin ziet de Zweedse journaliste Kim Wall reden om een interview aan te vragen met de uitvinder.

‘Kim was grenzeloos’

Wall is het prototype van de reislustige en nieuwsgierige journalist. Ze is pas dertig, maar heeft al reportages gemaakt in Noord- Korea, Oeganda en Sri Lanka. Ze volgde delen van haar studie in Londen en New York. Ze schuwt geen onderwerp of bestemming en dat stemt haar familie geregeld ongerust. “Kim was een geboren verhalenverteller,” zegt collega en vriendin Caterina Clerici in The Guardian. “Een bevlogen, betrokken journalist. Een echte ideeënmachine. Ze was grenzeloos, liep regelmatig gevaar, maar had alles over voor haar werk.” Maar juist in de zomer van 2017 is ze in rustiger vaarwater terechtgekomen. Ze staat op het punt om met haar vriend te emigreren naar China.

“Ze verlangde naar het burgerlijke bestaan dat haar vrienden al jaren hadden,” zegt vriendin Clerici. “Niemand van ons geloofde dat antiburgerlijke Kim een huisje-boompje-beestje-ideaal wilde verwezenlijken. Maar ze leek dolgelukkig. Voor haar verdwijning sms’te ze me: Het is zo knus in Kopenhagen. Ik ben op dit moment ongekend verliefd.”Haar vriend gaat studeren in Peking, Wall gaat vanuit daar verhalen maken. Maar een paar dagen voor de vlucht naar China stapt ze eerst nog aan boord van de duikboot van Madsen. Het is al een paar maanden na haar interviewverzoek, maar nu is ze plots uitgenodigd om een avond mee te varen. Wat Wall dan niet weet is dat Madsen in die periode al eerder vrouwen heeft uitgenodigd op zijn boot. Die bedankten, maar Madsen herinnert zich dan de aanvraag van de journaliste. Die hapt wel toe, want het is dan wel niet zo’n spannend avontuur als in Noord-Korea of Afrika, maar een tocht met de uitvinder gaat ongetwijfeld een boeiend verhaal opleveren. Het zou nooit geschreven worden, maar Clerici weet hoe het zou lezen. “Als een sympathiek portret van een markante man. Het zou een typische Kim-productie geworden zijn, want ze hield ervan misfits een podium te geven. Ze had een zwak voor buitenbeentjes. Mensen die niet voldeden aan de standaarden van de samenleving. Ze probeerde altijd begrip te kweken voor de onbegrepen zielen in onze maatschappij.”

Haar partner en enkele vrienden zwaaien Wall uit als ze met Madsen op de toren van de duikboot staat. Het is een prachtige zomeravond in Kopenhagen, een toevallige passant filmt hoe Madsen en Wall vrolijk zwaaien terwijl ze de haven van de Deense hoofdstad uitvaren.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle.

 

Bron en media: Panorama.

Misdaad Overzicht is niet de eigenaar van de tekst en media.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here