DELEN

Het is een Australische Hells Angel die in de jaren tachtig de markt voor amfetamine in Australië openbreekt. Hij bezoekt een collega, de leider van een chapter van de Amerikaanse outlaw motorclub in de gevangenis in Oakland (Californië). De twee maken een deal: als de Australische Angel 300 liter grondstoffen naar de VS stuurt, krijgt hij daarvoor 30 kilo kant en klare meth geleverd. Als dank fluistert de Amerikaanse chapter-aanvoerder de man uit Australië tijdens zijn bezoek het recept voor de zwaar verslavende drug in. De middelen worden via de post naar Amerika verstuurd, in drie grote ananasblikken. Daarop volgt de retourzending naar Down Under; kant en klare methamfetamine met een waarde van maar liefst 50 miljoen dollar (41 miljoen euro). Hoewel de in meth handelende Hells Angels beiden al snel gepakt worden, vestigt de drug zich zo wel definitief op het Australische continent. De start van de handel kan gaan beginnen. De jaren erna verdienen meerdere criminele motorclubs er goudgeld mee. Ze worden er ook groot mee en dat zorgt voor een aanzuigende werking. Steeds meer motorclubs vestigen zich in het land. Zelfs een chapter van de Nederlandse Satudarah is de laatste jaren actief bij de Aussies.

Voortvluchtig

De motorbendes worden genoemd in internationale onderzoeken naar een van de grootste drugsorganisaties aller tijden. Zij komen ook voor in het onderzoeken naar Sam Gor. Vanaf 2011 is het deze Chinese triade die – onder meer via al die Australische drugsgebruikers – de grootste criminele omzet in de geschiedenis draait. Die triade Sam Gor heeft maar één man aan het roer. Volgens de Verenigde Naties, of om precies te zijn de United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC) in Zuid-Oost Azië en Oceanië, zou die persoon best weleens de grootste drugsbaron aller tijden kunnen zijn. En nu zit hij vast.

Op 29 januari van dit jaar is hij op Schiphol aangehouden: Tse Chi Lop.

Hij is dan al jaren voortvluchtig, maar de Australische politie weet hem op te sporen. Een seintje naar de Nederlandse politie is genoeg om hem op de luchthaven van Amsterdam te arresteren. Lop staat op dat moment op het punt om over te stappen van een vlucht uit Taiwan, richting Canada.

De drugsbaron zit momenteel in een Nederlandse cel te wachten op uitlevering aan Australië. Dat land wil hem niet voor niets zo graag berechten. Tse Chi Lops organisatie, het supersyndicaat met de naam Sam Gor, staat inmiddels ook wel bekend als ‘The Company’. ‘Het Bedrijf ’ is verantwoordelijk voor zo’n zeventig procent van de import van drugs in het land. Hoewel de VN aangeeft niet snel te willen strooien met termen als drug king pin, stelt ze dat Lop wel degelijk zo mag worden genoemd.

Op zijn 25ste emigreert Lop naar Canada, waarna hij een Canadees paspoort bemachtigt.

Rode garde

Tse Chi Lop wordt in 1963 geboren in de Chinese havenstad Guangzhou. Een stad die bekendstaat als een van de belangrijkste toegangspoorten voor de handel van en naar China, en als witwasparadijs. Zijn loopbaan als drugshandelaar start Lop in Hong Kong, als lid van de Big Circle Gang. Dit is een triade die is voortgekomen uit Mao’s voormalige Rode Garde: studenten die tijdens de Culturele Revolutie de vijanden van het volk te lijf gingen, maar die later werden veroordeeld en gevangenisstraffen kregen voor hun wreedheden.

In 1988 emigreert Tse Chi Lop vanuit Hong Kong naar Toronto, in Canada.

Dat doet hij samen met veel andere Chinezen, nadat Engeland heeft aangegeven Hong Kong aan China te zullen gaan overdragen. Maar er is ook een ander motief: in Canada wordt de Chinees lid van de Big Circle Boys, de Canadese tak van de Chinese moederorganisatie, die wereldwijd op zoek is naar vrijhavens om illegale handel te kunnen drijven.

Lop krijgt in Amerika een vrij milde gevangenisstraf, omdat hij aangeeft voor zijn ouders en zieke kind te moeten zorgen

Gevangenis

In oktober 1997 wordt Tse Chi Lop in Hong Kong opgepakt en uitgeleverd naar Amerika. Dit voor het smokkelen van heroïne naar de Verenigde Staten, in samenwerking met enkele leden van een maffiafamilie uit Montreal. Hiervoor hangt hem hiervoor een levenslange gevangenisstraf boven zijn hoofd.

Maar Lop krijgt een naar Amerikaanse begrippen vrij milde gevangenisstraf, omdat hij aangeeft voor zijn ouders en zieke kind te moeten zorgen. Ook geeft hij aan ‘veel spijt’ te hebben van zijn daden. Hij wil opnieuw beginnen, zegt hij tegen de rechter en deelt zijn plannen voor het openen van een restaurant. De tot Canadees genaturaliseerde crimineel wordt tot negen jaar cel veroordeeld. Hij zit tot 2006 vast in de federale gevangenis van Elkton, Ohio. Na zijn straf keert hij terug naar Canada, waar hij vier jaar onder reclasseringstoezicht staat.

Maar in 2011 laat hij op naam van zijn vrouw alweer een bedrijf in Hong Kong registreren: de ‘China Peace Investment Group Company’. Daarna gaat het snel weer de verkeerde kant op met de drugshandelaar.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle.

 

Bron en media: Panorama.

Misdaad Overzicht is niet de eigenaar van de tekst en media.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here