DELEN

Uit onderzoek van de politieacademie blijkt dat Nederlandse drugscriminelen in 2017 voor tenminste 18,9 miljard euro aan xtc en amfetamine produceerden. Volgens onderzoekers ligt de werkelijke omzet aanmerkelijk hoger.

Prof. dr. Pieter Tops zegt dat dit bedrag hoger is dan de jaaromzet van bedrijven als Philips en Albert Heijn, wanneer we de xtc markt beschouwen als bijdrage van Nederlandse synthetische-drugscriminelen aan de illegale wereldeconomie. De prof. zegt dat een flink deel van het geld zo’n drie tot vijf miljard verdwijnt in de zakken van de Nederlandse drugscriminelen zelf.

Men heeft voor het eerst berekend wat er in Nederland wordt verdiend aan de synthetische drugs. Onderzoekers zeggen dat de 18,9 miljard een voorzichtige schatting is. Het bedrag ligt waarschijnlijk beduidend hoger.

De onderzoekers stellen dat de synthetische drugs een nationaal probleem is die zorgt voor internationale consequenties voornamelijk als het gaat om de positie en imago van Nederland. Het is alleen met voldoende, volhardende en toegewijde capaciteit en een constant brede internationale aanpak te bestrijden. Daaraan heeft het de afgelopen jaren ontbroken. aldus de onderzoekers.

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) geeft toe dat er onvoldoende prioriteit aan de aanpak van drugscriminaliteit is gegeven. ,,Zo eerlijk moeten we wel zijn”, zei hij op NPO Radio 1. ,,Ik vind dit een van de grootste prioriteiten voor mij als minister van Justitie om hier de komende jaren echt hard tegenin te gaan.” Grapperhaus zegt dat dit kabinet ervoor zorgt dat er elk jaar 1.100 agenten bijkomen. ,,Dat betekent dat we ook echt willen gaan inzetten op specialistische kennis op dit punt, want daar adviseert het rapport ook het een en ander over.”

Prof dr. Tops constateert dat Grapperhaus het probleem serieus neemt en er ook echt werk van wil maken.  Maar dat is niet genoeg. Zo vind de prof. dat niet alleen de politie, maar ook de rechtbanken en het Openbaar Ministerie  meer mensen moeten krijgen. Zo zou het probleem niet alleen maar aan geld liggen. Zo zou bijvoorbeeld China aangesproken kunnen worden op de export van grondstoffen. Dat is het land waar de meeste chemicaliën voor de productie van synthetische drugs vandaan komen.

Helaas wordt er nog regelmatig in ons land chemisch afval van synthetische drugslaboratoria gedumpt in het buitengebied. Een boswachter gaf eerder dit jaar nog een mooie boodschap aan de gebruikers van de pil: ‘lieve xtc-liefhebbers, jullie kunnen weer lekker festivallen. Het bos is weer opgeruimd’”

 

 

Bron: PrimeCrime.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here